Turističko-hotelijerski komercijalist je široki obrazovni profil koji, uz opća znanja, uključuje proširena znanja iz tehnologije struke: konobara, kuhara i slastičara. Nastao je kao odgovor na uočene potrebe ugostiteljskog gospodarstva za kvalitetnijim, tehnološki obrazovanijim i organizacijski osposobljenijim djelatnicima. Program se temelji na sadržajima dosadašnjega trogodišnjeg obrazovanja kuhara, konobara i slastičara, ali nije njihov mehanički nastavak na četvrtoj godini, nego cjelovito osmišljen stručni profil osposobljen za:
- organizaciju rada u industriji pripreme hrane i pića
- organizaciju rada u kuhinji i restoranu
- rad na poslovima banket-menadžera
- planiranje zaliha, nabave i kontrole skladištenja i konzerviranja živežnih namirnica
- sastavljanje dnevnog jelovnika, domjenka, banketa i svečanih ručkova
- osmišljavanje i prezentaciju nacionalnih jela i njihove promidžbe
- prezentaciju restorana u profitabilnoj organizaciji i estetskom uređenju prostora i ugostiteljske ponude.
Zapošljavanje je moguće u ugostiteljskim poduzećima (hotelima, pansionima, kampovima) i osobito u obiteljskim ugostiteljskim objektima koji sve više obilježavaju turistički usmjerene zemlje. Osposobljenost za stručno vođenje i praktično pripremanje i posluživanje hrane i pića, omogućuje najveću prilagodljivost potrebama turističkog i ugostiteljskoga gospodarstva.
Nakon završene škole moguć je nastavak obrazovanja na strukovno srodnim, a i drugim visokim učilištima.
I. ZAJEDNIČKI DIO | |||||
R.br. | Nastavni predmeti | Tjedni broj sati | |||
1.r | 2.r | 3.r | 4.r | ||
1. | Hrvatski jezik | 3 | 3 | 3 | 3 |
2. | Povijest | 2 | 2 | – | – |
3. | Politika i gospodarstvo | – | – | 2 | – |
4. | Tjelesna i zdravstvena kultura | 2 | 2 | 2 | 2 |
5. | Etika/Vjeronauk/Islamski | 1 | 1 | 1 | 1 |
6. | Strani jezik 1. | 3 | 3 | 3 | 3 |
7. | Strani jezik 2. | 3 | 3 | 2 | 2 |
8. | Talijanski jezik (fakultativni) | 2 | 2 | 2 | 2 |
9. | Sat razrednika | 1 | 1 | 1 | 1 |
10. | Gospodarska matematika | 3 | 3 | 2 | 2 |
11. | Biologija s higijenom i ekologijom | 2 | – | – | – |
12. | Računalstvo | 2 | 2 | – | – |
13. | Poslovna psihologija s komunikacijom | – | – | 2 | – |
14. | Turistički zemljopis | – | – | 1 | 1 |
15. | Povijest hrvatske kulturne baštine | – | – | 2 | – |
16. | Gospodarsko pravo | – | 2 | – | – |
17. | Poslovno dopisivanje | 1 | 1 | – | – |
18. | Računovodstvo i kontrola | – | – | – | 2 |
19. | Statistika | – | – | 2 | – |
20. | Knjigovodstvo | – | – | 2 | 2 |
22. | Organizacija poslovanja poduzeća | 2 | 2 | 2 | 2 |
23. | Osnove turizma | 2 | – | – | – |
24. | Promet i putničke agencije | – | – | – | 2 |
25. | Marketing u turizmu | – | – | – | 2 |
26. | Recepcijsko poslovanje | – | – | – | 2 |
27. | Poznavanje robe i prehrana | 2 | 2 | – | – |
28. | Ugostiteljsko posluživanje | 2 | 3 | 3 | 3 |
29. | Kuharstvo (sa slastičarstvom) | 3 | 4 | 4 | 4 |
30. | Praktična nastava | 3 | 3 | 3 | 3 |
UKUPNO STRUČNI DIO | 28 | 28 | 28 | 30 | |
Sveukupno | 37 | 37 | 37 | 37 | |
Stručna praksa | 182 2.pol. | 182 2.pol. | 182 2.pol. | – |