Osnovni poslovi kuhara i slastičara su pripremanje svih vrsta hladnih i toplih jela odnosno slastica. Tijekom školovanja osposobljavaju se i za druge zadaće: izračun namirnica i poluproizvoda, preuzimanju robe, sladištenju i čuvanju od kvarenja te rukovanju kuhinjskim strojevima alatima i posuđem.
Zanimanja konobara, kuhara i slastičara su vrlo naporna zbog neujednačenog trajanja radnog vremena, a najčešće produženog i noćnoga, pa se traži dobro fizičko zdravlje i psihička stabilnost. Osobito je važna ukupna tjelesna spretnost, uglađenost, urednost, komunikativnost, ljubaznost i ugodna vanjština.
Mogu se može zaposliti u ugostiteljskim objektima svih vrsta i kategorija i u obiteljskom poslu. Nakon završene škole moguće je daljnje usavršavanje i napredovanje u struci, doškolovanje za zanimanje hotelijera-ugostitelja, te prekvalifikacija u druga ugostiteljska zanimanja, a uz određene uvjete može nastaviti školovanje stručnog studija.
R.br.
|
Nastavni predmeti
|
Tjedni broj sati
|
||
1. r | 2. r | 3. r | ||
1. | Hrvatski jezik | 3 | 3 | 3 |
2. | Strani jezik 1 | 2 | 2 | 2 |
3. | Strani jezik 2 | 2 | 2 | 2 |
4. | Povijest | 2 | – | – |
5. | Etika / Vjeronauk / Islamski vjeronauk | 1 | 1 | 1 |
6. | Tjelesna i zdrav. kultura | 2 | 2 | 2 |
7. | Politika i gospodarstvo | – | – | 2 |
8. | Gospodarska matematika | 2 | 2 | 2 |
9. | Osnove turizma | 2 | – | – |
10. | Sat razrednika | 1 | 1 | 1 |
11. | Poznavanje robe i prehrana | 2 | 2 | 2 |
12. | Biologija s higijenom i ekologijom | 1 | 2 | – |
13. | Povijest hrvatske kulturne baštine | – | – | 2 |
14. | Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća | – | 2 | 2 |
15. | Računalstvo | 2 | 1 | – |
16. | Ugostiteljsko posluživanje | 7 | 2 | – |
17. | Praktična nastava | 280 | 280 | 256 |
18. | Stručna praksa | 182 2.pol. | 182 2.pol. | – |
19. |
Slastičarstvo
|
– | 7 | 8 |
UKUPNO | 182 | 182 | – | |
PRAKTIČNA NASTAVA | 280 | 280 | 256 | |
SVEUKUPNO | 462 | 462 | 256 | |