Tradicija živi u nama – Pust / Pepelnica

Učenici razrednih odjela 2. kuhara, 3. kuhara i 3. konobara TUŠ Antona Štifanića u Poreču obilježili su pripremanjem tradicionalnih jela dan „Pusta“ i „Pepelnice“.U utorak, 16. veljače 2021. učenici su pripremali tradicionalna jela za dan „Pusta“ i postavili tradicionalni stol s autohtonim jelima uz podršku mladih nastavnica Tanje Radetić i Sanje Pilato. Na taj se dan jelo 9 puta. Hrana koja se pripremala bila je teška i zasitna, ljudi su taj dan feštali što je i razlog da se jelo 9 puta.U srijedu, 17. veljače 2021. učenici 3. razreda (kuhari) sa stručnim nastavnikom kuharstva Željanom Peloža pripremali su jela koja su se jela na dan Pepelnice. Pepelnica ili Čista Srijeda simboliziraju početak Korizme, dan posta i nemrsa.Taj su se dan u starini pripremala posna, lagana jela isključivo pripremana na biljnoj masnoći.Jela s njihovim recepturama predstavljamo vam u nastavku (normativi za navedena jela nisu napisani jer su naše vrijedne domaćice sve sastojke stavljale “ od oka“).